Labs veids, kā pārvarēt satraucošas un nevēlamas domas

Labs veids, kā pārvarēt satraucošas un nevēlamas domas

Meditācijas procesā bieži sastopamies ar dažādu domu un jūtu plūdumu, kas neizbēgami manifestējas mūsu prātos. Bieži vien meditācijas praktizētāju vidū valda priekšstats, ka no šīm domām ir jāizvairās, lai sasniegtu iekšējo mieru. Tomēr prof. Mārcis Auziņš savā kursā “Meditācija ikvienam” citē slaveno šveiciešu psihologu K. G. Jungu, sakot, ka autentisks miers iestājas nevis tad, kad mēs aizbēgam no satraucošām domām un jūtām vai tās apspiežam, bet gan tad, kad tās izdzīvojam pilnā apmērā.

Apzināta domāšana: atvērties domām

Ja nevaram meditācijas procesā “paglābties” no domas, paglābjamies tajā, ļaujot atnākušajai domai izspēlēties pilnā apmērā. Tas nozīmē, ka mēs ļaujam satraucošajai domai plūst un vienkārši vērojam šo procesu, tādējādi atsvabinoties no tās. Šeit tikai ir svarīgi saglabāt neitrāla vērotāja pozīciju un neiesaistīties domā. Apzināta domāšana ir process, kurā mēs nevis ignorējam vai noliedzam savas domas, bet gan pievēršam tām pilnu uzmanību un ļaujam tām būt. Šis process ļauj mums saprast savas domas un jūtas dziļāk un, iespējams, mainīt savu attieksmi pret tām.


Kā apzināta domāšana var palīdzēt

Samazina stresu: “apzināti domājot” par savām problēmām, ļaujot tām izspēlēties un tikt ieraudzītām, mēs samazinām stresu, jo necenšamies tās apspiest. Apspiestas domas un jūtas bieži vien atgriežas ar vēl lielāku spēku, radot vēl lielāku trauksmi.

Nostiprina mūsu apzinātību: šis process palīdz labāk izprast sevi un savas reakcijas uz dažādām situācijām. Savas iekšējās pasaules apzināšanās ir svarīgs solis ceļā uz mieru, harmoniju un autentisku labbūtību.

Uzlabo problēmu risināšanas prasmes: apzināta domāšana palīdz mums skaidrāk saskatīt problēmu būtību un atrast efektīvākus risinājumus. Mēs kļūstam radošāki un atvērtāki jaunām idejām.


Secinājumi

“Paglābties domā” nozīmē pieņemt un izdzīvot savas domas un jūtas, nevis bēgt no tām. Meditācija ir ne tikai veids, kā nomierināt prātu, bet arī iespēja ieraudzīt un izjust savas domas un jūtas, ļaujot tām būt un izspēlēties pilnā apmērā. K. G. Junga vārdi atgādina mums, ka miers nāk caur pieņemšanu un izdzīvošanu, nevis bēgšanu. Praktizējot apzinātu domāšanu, mēs varam atklāt jaunas perspektīvas un atrast dziļāku mieru sevī.


Lai apgūtu kursu pilnā apmērā (septiņas bagātīgas lekcijas un septiņas 20 min. meditācijas ar pasniedzēja komentāriem) un piekļūtu papildmateriāliem, laipni aicinām reģistrēties.

Iegādāt